Fill out my online form.

Elektromobiliteit in de bouwsector en industrie: Controle in de praktijk met Sortimo en Mercedes-Benz

Bewezen kwaliteit voor dagelijks gebruik met de fabrieksoplossing van Sortimo en Mercedes-Benz Bedrijfswagens

De afgelopen maanden hebben vakmannen en -vrouwen in de regio rond Augsburg één van de twee Mercedes-Benz eVito’s die zijn uitgerust met hoogwaardige SR5-bedrijfswageninrichtingen kunnen testen voor twee weken. Meer dan 20 klanten van verschillende branches gebruikten de eVito en konden de compatibiliteit van de bestelwagen en de inrichting in het voertuig testen in hun dagelijkse werk. Het project werd zeer goed ontvangen door de testpersonen, zodat het project na de eerste testfase werd verlengd tot eind maart 2023. Het onderwerp kreeg ook veel aandacht in de media, wat op zijn beurt het belang en de aanwezigheid van electromobiliteit in de verschillende branches laat zien. Lees dit artikel om te weten te komen welke bevindingen uit de tests zijn voortgekomen en wat gebruikers te zeggen hebben over het gebruik in de praktijk.

Wat zijn de doelen achter het project?

Met het gezamenlijke project werden twee hoofddoelstellingen nagestreefd. Aan de ene kant willen wij, Sortimo, samen met Mercedes-Benz Bedrijfswagens, ons verdiepen in de noden en behoeften van de doelgroepen en onze kennis over de verschillende branches uitbreiden. Aan de andere kant wilden we in het kader van dit project vakmannen en -vrouwen uit de regio de mogelijkheid bieden om een elektrische bestelwagen in hun dagelijkse werk te testen en zo de acceptatie met betrekking tot de integratie van elektromobiliteit te versterken. Veel ambachtslieden houden zich bezig met het onderwerp elektrische bestelwagens, maar de drempel om over te schakelen van een vergelijkbare verbrandingsmotor naar een elektrisch voertuig is vaak nog steeds erg hoog. Dit is precies de reden waarom we het project hebben gelanceerd: We willen een kans bieden om de eVito niet alleen te testen als een proefrit, maar ook onder echte omstandigheden in het dagelijks leven.

 

We bieden geïntegreerde en flexibele uitbreidingsoplossingen voor een breed scala aan industrieën die precies kunnen worden aangepast aan de behoeften van de klant en het best mogelijke gebruik van de laadruimte van de bestelwagen. Het gezamenlijke project met Mercedes-Benz Bedrijfswagens is bedoeld om onze klanten te laten zien dat deze oplossingen ook uitstekend werken in de praktijk met op batterijen werkende bestelwagens. De locatie in ons Innovation Center illustreert de toekomstige levensvatbaarheid van dit gezamenlijke aanbod.

Reinhold Braun Algemeen directeur Sortimo International GmbH

De opzet van het project – wat kregen de testers?

Hoogste normen met de kwaliteitsbeloften van Sortimo en Mercedes-Benz

Tegen een prijs van slechts 56 € per week (prijs plus BTW) ontvingen de gebruikers de hoogste normen, zowel van Mercedes-Benz, in de vorm van de nieuwe eVito, als van Sortimo via de SR5 fabrieksoplossing die in het voertuig werd geïnstalleerd.

De hoogtepunten van de nieuwe Mercedes-Benz eVito:

 • Zeer efficiënte elektromotor met maximaal 85 kW (116 pk) (continu vermogen 70 kW (95 pk)) en een koppel tot 360 Nm
 • Elektrisch bereik tot 314 km (WLTP)
 • 60 kWh bruikbare accucapaciteit
 • Elektriciteitsverbruik 27.2-21.3 kWh/100 km
 • Laadvermogen tot 11 kW (opladen via wisselstroom) of 80 kW3 (snel opladen via gelijkstroom)
 • geïntegreerd onderhoudspakket van 4 jaar en batterijcertificaat van 8 jaar
 • Laadvolume van 6.6m³
 • Oplaadbeheer en pre-conditionering op afstand
 • 4 recuperatie fasen voor energieterugwinning

SR5-inrichting in de bestelwagen

 • SR5-inrichting in de bestelwagen voor een maximale productiviteitsstijging
 • Maximaal gebruik van de laadruimte voor meer opslagruimte
 • Slimme extra’s – door verschillende legborden, organisatie- en ladeelementen in alle denkbare maten
 • Individueel aanpasbaar
 • Gebruik van hoogwaardige en robuuste materialen

Wat zeggen klanten na twee weken praktische tests?

Elke testfase werd gevolgd door een feedback-sessie van ongeveer 45 minuten waarin gebruikers hun ervaringen konden delen in een open discussie.

De belangrijkste onderwerpen die hier aan de orde kwamen en besproken werden waren het laden, de actieradius, het voertuig, de apparatuur, de duurzaamheid en de externe impact.

Klik hier voor een glimp van de bevindingen:

Opladen

 • De kosten werden voornamelijk via particuliere oplaadpunten in de bedrijven of bij werknemers in rekening gebracht, omdat er vaak eigen PV-systemen beschikbaar waren
 • Openbare oplaadparken worden meestal minder gebruikt
 • De laadinfrastructuur wordt nog steeds als kritiek beschouwd, omdat deze nog steeds een aanzienlijk potentieel voor uitbreiding heeft

Bereik

 • De eVito werd gebruikt voor dagelijks gebruik, vooral voor het rijden naar klanten en bouwplaatsen
 • de gemiddelde gereden kilometers waren tussen de 30 en 300 km met een gemiddelde rijtijd van twee uur

Fabrieksoplossing – SR5

 • De SR5 inrichting werd zeer goed ontvangen en gewaardeerd door klanten
 • De combinatie van verschillende BOXXen, legborden en laden werd goed ontvangen door alle industrieën

In het algemeen

 • Het traploze rijden van de eVito werd zeer positief ervaren
 • Het voertuig en het project werden zeer goed ontvangen door klanten en collega’s van de gebruikers
 • Het gemak waarmee de eVito en de inrichting in het voertuig kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse werkroutine werd als perfect beoordeeld

In samenwerking met onze VanSolution-partner Sortimo zetten we de transformatie naar elektromobiliteit verder en bieden we bedrijven een concrete hulp bij de besluitvorming voor de overgang naar emissievrije aandrijvingen. De focus ligt op het presenteren van een sectorspecifieke oplossing voor professionals. Samen met Sortimo bieden we onze klanten geteste en gecertificeerde uitbreidingsoplossingen af fabriek aan voor een individuele toepassing.

Steffen Lucas, Hoofd Verkoop en Marketing Europa & Management Sales Transporter en Vans Duitsland Mercedes-Benz Vans

Sortimo SR5-inrichting voor in de bestelwagenis ook verkrijgbaar als VanSolution-oplossing

De eVito worden door Sortimo uitgerust met een SR5-bedrijfswageninrichting, dat sinds het najaar ook als VanSolution beschikbaar is. De SR5-bedrijfswageninrichting van Sortimo biedt een maximaal gebruik van de laadruimte en het best mogelijke overzicht in het voertuig dankzij diverse organisatorische elementen. Het Sortimo-ecosysteem garandeert een consistente compatibiliteit van de racks met gewone gereedschapskisten en met het praktische ProClick-systeem met gereedschapstassen. SR5 kan worden uitgebreid met afzonderlijke accessoires. De laadruimte is bekleed om de carrosserie te beschermen en zo zijn waarde te behouden. Bovendien is de laadvloer al voorzien van aansluitpunten voor een extra inrichting, waardoor verdere installatie mogelijk is tegen lage kosten.

Elektrische mobiliteit in de vakgebieden van “Zukunft Handwerk” in München

Aan het einde van het succesvolle project mochten we het presenteren op de vakbeurs Zukunft Handwerk in München in de vorm van een lezing en konden we positieve feedback van verschillende kanten verzamelen. In onze gezamenlijke stand met Mercedes-Benz werden zowel onze collega’s van Mercedes als onze collega’s van Sortimo meerdere malen over de opstelling gevraagd en met groot enthousiasme voor de bestelwagen en de inrichting ervan gesproken.

Sortimo staat duidelijk achter het onderwerp elektrische mobiliteit en is in nauwe samenwerking met fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, zoals dit project ook laat zien. Voor onze klanten betekent dit dat we graag advies geven over het overstappen van conventionele naar elektrische voertuigen. Met intelligente oplossingen voor het gebruik van laadruimte staan we klaar om onze klanten te helpen minstens hetzelfde niveau van mobiliteit in elektrische voertuigen te bereiken als bij andere aandrijfsystemen.

Commentaar schrijven

Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.

* gemarkeerde velden zijn verplicht.

Vul a.u.b. het verplichte veld in.

0 commentaren

 • Er zijn nog geen commentaren, u kunt de spits afbijten!
  Wij zijn blij met uw feedback op dit artikel.