text.skipToContent text.skipToNavigation
21-sep-2018

Geoptimaliseerde organisatie van de werkplaats

Tijdens de IAA Commercial Vehicles presenteert Sortimo International GmbH diverse mogelijkheden die zorgen voor een geoptimaliseerde organisatie van de werkplaats door structuur en standaardisatie en die dus aanzienlijk bijdragen aan een verhoogde efficiëntie van de mobiele werkdag. Hiervoor integreerde Sortimo de uit Japan afkomstige 5S-methode in zijn product- en dienstenaanbod. Deze heeft als doel de workflows in de werkplaats te optimaliseren d.m.v. organisatie en netheid waardoor de productiviteit voor vaklui en onderhoudstechnici wordt gemaximaliseerd.   

Beursbezoekers ontdekken de mogelijkheden om de werkplaatsorganisatie te optimaliseren die Sortimo voorstelt op de IAA Commercial Vehicles. Een goede organisatie en overzicht van gereedschappen en materialen door het gebruik van configureerbare inlegstukken draagt daartoe bij. De inlegstukken in schuimrubber zorgen voor een gestructureerde opslag van het waardevolle gereedschap. De geïntegreerde, verzonken grip maakt  dat de materialen snel, makkelijk en ergonomisch vastgepakt kunnen worden. Dankzij de tweekleurige afwerking van het inlegstuk valt ontbrekend gereedschap meteen op. Gedaan dus met vergeten tools op de werf.

Het inlegstuk kan geconfigureerd worden op maat van de specifieke behoefte van de gebruiker. Het formaat van de inlegstukken komt overeen met het modulaire rooster voor Sortimo inzetbakjes. Resultaat is dat de inlegstukken voor gereedschap individueel gecombineerd kunnen worden met de inzetbakjes, voor een verbeterde organisatie en verhoogde productiviteit. Op de IAA Commercial Vehicles 2018 toont Sortimo de online service mySortimo inlays, die precies aangeeft hoe het inlegstuk geconfigureerd kan worden op maat van de gebruiker.

Zowel voor het voertuig als voor het atelier verbeterde Sortimo de organisatie van de werkomgeving met mySortimo labels. Sortimo BOXXen, bakken, inzetbakjes, standaard legborden en vakkenrekken kunnen apart gelabeld worden en voorzien van een extra kleurcode voor optische identificatie en differentiatie. mySortimo labels zorgt voor een beter overzicht en dus een snellere greep naar het juiste materiaal. Tegelijk blijven het voertuig, de bakken en BOXXen beter georganiseerd. 

Op mySortimo kunnen klanten de labels rechtstreeks in verbinding met hun SR5 voertuiginrichtingsysteem configureren. Zo krijgen klanten hun voertuig sleutel-op-de-deur inclusief individuele labelling.  

De labels zijn een essentiële basis voor gestandaardiseerd, systematisch werken en dragen dan ook bij aan een gestegen efficiëntie van de werkdag.

5S-methode

De Japanse methode 5S staat voor vijf elementen: sorteren, systematiseren, schoonmaken/ordenen, standaardiseren en standhouden. Met het SR5-systeem voor voertuiginrichting biedt Sortimo zijn klanten alle nodige voorwaarden voor een optimale werkplaatsstructuur volgens deze methodologie:

Sorteren: vaklui en onderhoudstechnici hebben voldoende opbergruimte met de talrijke legborden, lades en in de SR-BOXXen van het SR5-systeem, alsook een optimaal overzicht van de getransporteerde goederen. Bovendien ondersteunt SR5 de identificatie van ongebruikt gereedschap en kleine vervangstukken, zodat deze indien nodig weggenomen kunnen worden.

Systematiseren: een systematische organisatie in het voertuig optimaliseert de workflow en minimaliseert automatisch de tijd nodig voor het zoeken naar bepaalde onderdelen. Een individuele configuratie afgestemd op de workflow, evenals een slimme organisatie van items zorgt voor een efficiënt gebruik. Alles heeft zijn plaats en, door toepassing van de Sortimo-inlegstukken, wordt ontbrekend gereedschap meteen opgemerkt.

Schoonmaken/ordenen: dankzij een gestructureerde organisatie in het SR5-inrichtingssysteem kan het voertuig makkelijk schoongemaakt worden zonder eerst te moeten opruimen. Daarenboven is een proper voertuig het beste uithangbord voor een georganiseerde werkprocedure.

Standaardiseren: Sortimo biedt vaklui een optimale oplossing voor het standaardiseren van hun werkprocessen. Onderling gerelateerde elementen, type en inhoud van bakken en BOXXen kunnen met de mySortimo labels duidelijk worden geïdentificeerd via kleurcodes. Door een consistent gebruik van het Sortimo-systeem met BOXXen en bakken, past alles mooi samen.

Standhouden: het SR5-systeem voor voertuiginrichting biedt de beste voorwaarden voor een georganiseerd en proper voertuig. In het kader van 5S, is zelfdiscipline en een kritische blik op workflows daarbij altijd een vast gegeven. Alleen zo kan het volledige potentieel worden benut. De flexibiliteit van SR5 geeft hiervoor alvast tal van aanpassingsmogelijkheden.

Klik hier voor beeldmateriaal

Perscontact
Nick van Dessel
Manager
Marketing
+32 2 355 03 70
nvandessel@sortimo.be